Tai Chi betekent het hoogst bereikbare.

Het zijn vloeiende, harmonieuze bewegingen die op een rustige manier worden uitgevoerd. Miljoenen Chinezen voeren deze ontspannende oefeningen dagelijks uit en zij beschouwen ze als essentieel voor de gezondheid op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Naast acupunctuur is het een onderdeel van de gezondheidszorg.

De essentie ligt niet in de uiterlijke spierkracht, maar ligt in de innerlijke levensenergie (Qi).

Tai Chi wordt als middel gebruikt bewuster te worden van je lichaam en het gevoel beter te ontwikkelen. Het is gebaseerd op de natuurfilosofie van yin en yang en wordt vaak door artsen aan patiënten met klachten voorgeschreven zoals stress, hoge bloeddruk, reuma, rugklachten en hoofdpijn. Het werkt preventief en curatief.

Tai Chi is oorspronkelijk bedoeld als bewegende meditatie en als zelfverdediging. Nu wordt het vaak gebruikt voor de gezondheid en innerlijke rust. Als deze langzame bewegingskunst versneld wordt uitgevoerd is het een perfecte vorm van zelfverdediging. Er zijn verschillende stijlen en in de les leer je de korte yangstijl van 47 houdingen. Verder zijn er zwaardvormen en vele Qigong-oefeningen.

Tai Chi is een onderdeel van Qigong. Dit zijn herhalende bewegingen op het ritme van de ademhaling, die de qi-stroom opwekken en dienen om de circulatie te versterken. Tai Chi kan worden beoefend door jong en oud. Ook door personen met lichamelijke belemmeringen die niet aan reguliere sporten toekomen.

Wat heb je nodig?
Los zittende kleding en soepele zaalsportschoenen.