Er wordt niet alleen aan Judo gedaan bij Judoclub Made. Ook andere sporten hebben een plaats binnen onze club. Op deze pagina een kleine blik in de achtergrond van de sporten die je bij ons kunt beoefenen.

Klik op de naam van de sport om er meer over te weten te komen!

Judo
De bedenker van het judo is Jigoro Kano. Hij werd geboren op 28 oktober 1860 in het dorpje Mikage in het westen van Japan. Hij was klein en niet sterk. Hij bestudeerde de jiu-jutsu-systemen van drie verschillende scholen: van de Kito-Ryo, de Tenshin-Shinyô-Ryu en de Nippon-Ryu (Ryu betekent school).

Jiu-Jitsu
Jiu-Jitsu is ontstaan ongeveer 300 jaar geleden in Japan ontstaan. Jigoro Kano heeft circa 1860 de eerste Jiu-Jitsu school opgericht en 40 jaar later heeft hij de eerste Kata’s en reglementen ingevoerd. Later zijn uit het Jiu-Jitsu Judo en karate ontstaan.

Aikido
Het Japanse woord aikido kan opgedeeld worden in drie aparte termen. Ai is Japans voor “liefde” of “harmonie”. Ki heeft meerdere betekenissen, waaronder: “energie”. Do tot slot, betekent: “weg” als in levensweg of morele methode. Het woord Do geeft een tintje van de krijgskunst; het geeft aan dat het uiteindelijke doel is, zoals onder andere ook in kendo of judo. Samen betekenen de drie woorden ai, ki en do zonder agressie of “de weg van harmonie met Ki”. De betekenis hiervan verwijst zowel naar de filosofie die O’Sensei had met betrekking tot aikido als naar de uitvoering van technieken van aikido.

Tai Chi
Tai Chi betekent het hoogst bereikbare. Het zijn vloeiende, harmonieuze bewegingen die op een rustige manier worden uitgevoerd. Miljoenen chinezen voeren deze ontspannende oefeningen dagelijks uit en zij beschouwen ze als essentieel voor de gezondheid op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.

Fitness
Conditie is naast de techniek een belangrijke pijler in de judo sport. Dit is een van de redenen dat judo club Made conditie training verzorgd.

Waarom is het goed aan een of meerdere sporten mee te doen?

  • Ze zijn karaktervormend
  • In een team leer je samen de techniek
  • Door wedstrijden leren kinderen wat winnen en verliezen is.
  • Je leert door te zetten
  • Je leert wat discipline is.
  • Je leert voor jezelf op te komen
  • Je houdt je conditie op peil.
  • Je krijgt een gezonde geest in een gezond lichaam