Eerste wedstrijden van het seizoen gespeeld

Enige teleurstelling was er begin september wel toen we te horen kregen dat het leukste toernooi van het jaar, de Open Zeeuwse in Vlissingen, niet doorging. Alle wedstrijdjudoka’s hadden zich daar wel op verheugd. Gelukkig was er nog een mogelijkheid voor een deel van de ploeg deel te nemen aan andere toernooien.

Zo waren daar de broers Finn en Sem van Gils, hun nicht Sabine van Gils, de broers Thieu en Cris van Oosterhout en de zusjes Selize en Solange Trimbach.  Deze zeven kanjers gingen op zaterdag 21 september naar het Instaptoernooi in Dordrecht.

De dames mochten het spits afbijten. Tegen half negen arriveerden zij in Dordrecht voor de weging, waarna om 10:00 uur de wedstrijden begonnen. Ondanks de spanning die er heerste, het is toch weer het eerste toernooi na de vakantie, hebben zij mooie wedstrijden laten zien.

Selize mocht van de drie als eerste aan de slag. Drie partijen heeft zij mogen doen. De eerste won zij met een mooie heupworp afgemaakt met een stevige houdgreep. De tweede verloor ze ondanks een hele goede inzet en de derde verloor ze nipt op scheidsrechterbeslissing. Ze is hard op weg voor de oranje oorkonde. Goed gejudood vandaag.

Solange was heel zenuwachtig en dacht alles te gaan verliezen. Die gedachte was onterecht, want ze liet met mooi aanvallend spel al haar tegenstanders kennismaken met de mat en won al haar drie wedstrijden. Daarmee haalde ze genoeg punten voor het in ontvangst nemen van de gele oorkonde. Tegelijkertijd mocht Sabine haar opgedane kennis in praktijk brengen. Zij had maar een tegenstander die ook nog eens verder gevorderd was in haar techniek. Dat weerhield Sabine er niet van elke partij alles te geven wat ze in zich had. Ze was daarbij min of meer gedwongen haar vertrouwde technieken los te laten en wat anders te proberen. En met resultaat, want in haar laatste partij scoorde ze waza-ari en daarmee behaalde zij evenals Solange genoeg punten voor de gele oorkonde.

In de loop van de ochtend was het de beurt voor Finn van Gils en Thieu van Oosterhout, de jongste van de broers. Elk van hen mocht maar liefst vier wedstrijden laten zien wat ze konden. Finn ging goed van start en won zijn eerste partij. Aan Finns inzet lag het zeker niet dat hij de andere 3 wedstrijden op het nippertje verloor. Hij heeft hele mooie technieken laten zien, maar kwam desondanks net een klein beetje tekort. Vooral zo doorgaan Finn dan komen er vanzelf meer gewonnen wedstrijden.

Van zenuwachtigheid was bij Thieu geen enkele sprake. Vakkundig liet hij zien veel technieken goed te beheersen en daarmee alle 4 zijn wedstrijden overtuigend te winnen. Met de Instaptoernooien heeft hij dat al meerdere malen laten zien en met de gewonnen wedstrijden van vandaag was dat voldoende dat hij al met de groene oorkonde naar huis mocht.

Iets na de middag mochten Sem van Gils en Cris van Oosterhout hun kunsten vertonen. Evenals hun jongere broers moesten zij beiden 4 wedstrijden draaien. Normaal wil Sem wel eens een beetje langzaam van start gaan als hij wat langer moet wachten voor hij aan de beurt is. Daar was nu in het geheel niets van te merken. En dat hebben zijn tegenstanders gemerkt. Vakkundig mochten zij allen de bovenkant van de sporthal bekijken terwijl zij op de rug werden gelegd door Sem. Een mooi resultaat met 4 gewonnen partijen en daarmee genoeg punten behaald voor de gele oorkonde.

Cris had er ook zin in. Net als Sem won hij alle vier zijn wedstrijden met gemak en behaalde ook daarmee genoeg punten voor de gele oorkonde.

Op een ander toernooi en nog wel in het buitenland ook mochten Onno Busch en Rohan van der Wolf halverwege de dag aan de slag. In het Belgische Olen deden zij mee aan de Mini Pot van Olen. Dit is een toernooi voor de U11 en de U13, in België ook wel een ontmoeting genoemd. De U in beide genoemde getallen is een afkorting voor Under (Engels) wat onder betekent. Dat houdt in dat er judoka’s aan mee mogen doen die 9 of 10 jaar zijn bij de U11 en 11 c.q 12 bij de U13. In Nederland ben je als twaalfjarige ingedeeld in de U15, wat gelijk betekent dat je meer technieken mag toepassen, zoals bijvoorbeeld verwurgingen. In België is dat dus niet.

Rohan was als eerste aan de beurt en was ingedeeld in een poule van 4 deelnemers. Dat betekende dus 3 wedstrijden. Zijn eerste partij ging goed van start ook al was hij best gespannen. Of het nu door zijn zenuwachtigheid kwam is niet bekend, maar deze eerste partij verloor hij nipt. Niet getreurd en op naar de volgende. In België heeft iedereen met deze ontmoetingen een prijs. Ondanks dat hij zijn eerste partij had verloren ging hij voortvarend verder en liet zich niet ontmoedigen. Dat heeft geresulteerd in 3 andere prachtig gewonnen wedstrijden waarmee hij uiteindelijk een 2e plek in de wacht sleepte.

Nadat de eerste groep judoka’s, waarvan Rohan deel uitmaakte, alle wedstrijden hadden gespeeld en de prijsuitreiking daarvoor was gedaan, was het de beurt aan Onno. In eerste instantie had hij gezien dat hij evenals Rohan in een poule van 4 deelnemers zat. Echter was door de organisatie daarin nog wat gewijzigd en moest hij in plaats van 3 nu vier wedstrijden spelen. Zijn eerste 2 partijen wist hij overtuigend met volle ippon te winnen door gebruikmaking van verschillende technieken. Ondanks dat alle deelnemers ongeveer van hetzelfde gewicht waren, dat is de manier waarop bij ontmoetingen in België de poules worden samengesteld, was zijn derde tegenstander wel een kop groter. Op een of andere manier beïnvloed dat zijn spel. Hij maakte de fout te gebogen te staan en belandde niet veel later hard op de mat. Ippon voor de tegenstander en lichtelijk hoofdpijn voor Onno. Jammer maar hij mocht gelukkig nog een wedstrijd gaan doen. Zijn laatste partij was de hoofdpijn alweer genoeg gezakt. Hij won deze partij met waza-ari awesete ippon, ippon door middel van een houdgreep. Daarmee werd ook hij uiteindelijk tweede. Beide heren gingen met een miniatuurversie van de Pot van Olen na een best wel lange dag naar huis.

Alle deelnemers van harte gefeliciteerd met jullie behaalde resultaten en op naar het volgende toernooi. Over 2 weken is in ons eigenste Made het Amerhaltoernooi. Met meer dan 600 deelnemers een van de grotere en zwaardere toernooien van ons land.

Judocombinatie goed van start gegaan

Je zou ook interesse kunnen hebben in