Eerste streektoernooi van het seizoen

Nieuw Mades talent komt er aan

Zondag 17 november was het eerste streektoernooi van het judo seizoen. Dit streektoernooi ,genaamd 500 punten toernooi, wordt al vele jaren georganiseerd tussen 6 judoscholen uit de regio, waarbij centraal staat dat judoka’s op een leuke manier leren wat wedstrijden inhouden. De meeste van onze judoka’s welke nu schitteren op de grote judotoernooien zijn met dit toernooi begonnen.

Anders dan bij de toernooien van de judobond mag het publiek actief, nee eerder moet zelfs, de judoka’s aanmoedigen en mogen juist de coaches helemaal niks zeggen. Dat gebeurt allemaal in een ontspannen sfeer waarbij elke judoka niet alleen op leeftijd maar ook op wat ze wegen bij elkaar worden gezet in kleine poules zodat ze allemaal enkele wedstrijden kunnen spelen. Zo raken ze vertrouwd met wat wedstrijden inhouden en welke woorden al die scheidsrechters nu gebruiken tijdens de wedstrijd. Want wie weet als beginneling nu wat een Waza-ari inhoudt of Osaekomi? Hajime en Mate kennen ze gelukkig al wel van de les, dus beginnen en stoppen kunnen ze wel. Maar al die andere rare woorden?

Vandaag namen 8 judoka’s van Judoclub Made deel aan dit toernooi. Met een eerste, 4 tweede en drie derde plekken een geslaagde dag. Naut Segers mocht als eerste vroeg aanwezig zijn. Het was zijn allereerste kennismaking met wedstrijden en dus dit toernooi. Als zoon van een judoleraar, tevens een voormalig wedstrijdjudoka, liet hij zien dat hij er vast wel komt. Met pas de witte band en enkele maanden les ging hij vol enthousiasme aan de slag. Na enkele leuke wedstrijdjes mocht hij op het podium plaats nemen en liet vol trots zijn paspoortje en certificaat van deelname zien. In het paspoort worden de punten voor dit toernooi bijgehouden. Bij elke 100 punten heeft de judoka een mooie beker verdient en bij 500 punten is de judoka al zover dat hij of zij kan gaan deelnemen aan de grotere toernooien van de judobond.

In de loop van de ochtend mochten broer en zus Merijn en Silke Moerenhout, Lieve van der Vorst en Teun van Laarhoven gaan judoën. Deze vier judoka’s hebben al eerder meegedaan en weten al wat beter hoe alles in zijn werk gaat. Toeval was dat broer en zus Moerenhout ook nog eens bij elkaar in de poule terecht kwamen. Waar ze zich buiten de mat echt als tweeling gedragen, daarvan is niets te merken op het moment dat ze op de mat tegenover elkaar komen te staan. Ze kennen elkaar door en door en dat was te merken met hun wedstrijd, want beiden hadden meerdere kansen punten te scoren. Ondanks dat Lieve best wel zenuwachtig was vooraf heeft zij mooi judo laten zien. Ze heeft zelfs zo goed gejudood dat ze na afloop al de 100 punten beker in ontvangst mocht nemen. Goed gedaan Lieve! Teun tenslotte heeft ook mooie wedstrijden mogen doen en heeft daarmee ook weer punten verdient voor zijn beker.

Tegen de middag was het de beurt aan de laatste en oudste groep judoka’s in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar van de 6 deelnemende judoscholen. Voor Judoclub Made waren dat Merijn de Koning, Seven Butseesee en Brian de Jongh. Je kunt duidelijk merken dat ze al langer meedoen. Maar net als met de jongste judoka’s gebeurt alles in een ontspannen sfeer. Je zou bijna denken dat er meer geluid uit de judoka’s die wachten komt dan uit de aanwezige ouders, broers, zussen en ander aanmoedigend publiek, zo gezellig wordt er onderling gepraat. Maar dat ze al langer deze wedstrijden doen is duidelijk te merken zodra het hun beurt is. Ze nemen alles al wat serieuzer en dat kun je terugzien op de mat. Brian heeft weer aardig wat punten bij elkaar gesprokkeld en behaalde vandaag de tweede plek op het podium. Merijn de koning en Seven Butseesee hebben zelfs zoveel punten gehaald dat ze respectievelijk een 200 en een 400 punten beker in ontvangst mochten nemen. Gefeliciteerd heren met deze mijlpaal! Voor Seven zit het einde er al bijna op. Nog maar honderd voor de mooie gouden 500 punten beker. We zijn benieuwd of deze judoka al wil gaan deelnemen aan de eenvoudiger judobond wedstrijden voor nog meer ervaring in het wedstrijdjudo.

Tegen een uur was het toernooi voorbij en konden alle deelnemers van een mooie middag gaan genieten. Het zal vast en zeker een mooie middag zijn geworden gezien dat met de komst van Sinterklaas her en der nog intochten zijn geweest.

Hier de winnaars nog eens op een rijtje:

Eerste plaats en kampioen:
Merijn Moerenhout

Tweede plek:
Lieve van der Vorst (100 punten beker)
Merijn de Koning (200 punten beker)
Seven Butseesee (400 punten beker)
Brian de Jongh

Derde op het podium:
Silke Moerenhout
Naut Segers
Teun van Laarhoven

Komende zondag is het weer de beurt aan onze meer ervaren judoka’s. Zij mogen weer gaan schitteren op het nationaal judotoernooi van Beek en Donk.