Wat een dankbaarheid voelen wij dat wij vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april bij mochten dragen aan een eervol en bijzonder afscheid voor trainer en judogrootmeester Bert Wijkman. Op unieke wijze konden wij zijn laatste wens in vervulling laten gaan: zijn uitvaartdienst in zijn eigen Bert Wijkman-zaal.

Wie had kunnen denken dat Bert, die tijdens ons jubileum op 4 maart jongstleden, nog te horen kreeg dat onze dojo voortaan zijn naam zou krijgen, er zelf geen les meer zou geven. Zijn gezondheid liet hem na het jubileum in de steek en ook de danexamens op 18 maart kon hij niet meer bijwonen. Op 26 maart ontvingen wij het droevige bericht dat hij was overleden.

Vrijdag 31 maart kon iedereen die dat wenste afscheid nemen van Bert. Er was opgeroepen om dit zoveel mogelijk in judostijl te doen. Velen gaven hier gehoor aan en kwamen in judopak om de laatste groet te maken. Het was een bijzonder en respectvolle bijeenkomst.

Zaterdag 1 april was de dojo gevuld met familie, genodigden en vele judoka’s van oranje tot zwarte band. Allen ooit geraakt door Bert Wijkman. We hoorden over Bert als trainer, examinator, talentenbegeleider, maar ook als surfer, skiër, liefhebbend baasje van Bella en als ‘Ome Bert’. Volledig in judostijl werd de dienst geopend met de officiële Sensei ni rei-groet, waarbij alle aanwezige judoka’s op hun knieën hun groet naar Bert brachten. Na afloop werd ook deze wijze afgegroet en kreeg iedereen de kans om individueel eer te betonen met een diepe buiging.

Alle judoka’s en vele andere bezoekers stelden zich vervolgens op in een erehaag die op vanuit de dojo de straat op liep, om Bert op zijn laatste rit te begeleiden. Onder luid applaus en vooral vol respect en eerbetoon kreeg hij uitgeleide. Wij als club zijn dankbaar en trots dat we dit voor hem mochten doen. Dank natuurlijk ook aan alle vrijwilligers die direct klaar stonden om dit mogelijk te maken. Zonder deze kanjers hadden we dit nooit kunnen realiseren. Dank voor het begrip van onze leden voor de twee dagen dat onze lessen kwamen te vervallen. Wij blijven achter met een enorm gemis en wensen de familie en naasten nog veel sterkte toe voor de komende tijd. We hebben echter ook weer mogen ervaren waar Judoclub Made ongelooflijk sterk in is: er zijn voor elkaar wanneer dit nodig is.

Bijzonder eerbetoon aan Bert Wijkman