Succesvolle examens bij Judoclub Made

Judoka’s en Jiu-Jitsuka’s zenuwachtig

Afgelopen weekend hebben weer vele judoka’s en jiu-jitsuka’s op uitnodiging van hun trainer examen mogen doen voor hun volgende band. Ondanks dat soms de zenuwen opspeelden zijn ze allemaal geslaagd.

Het weekend begon vrijdagavond met de senioren. Dat waren de heren judoka’s Francois Bello en Paul Willemse. Hun leraar Bert Wijkman gaf ze pittige opdrachten teneinde te zien of wat ze geleerd hadden ook uitgevoerd kon worden. Na een hele reeks van worpen en grondtechnieken konden beide heren hun nieuwe band in ontvangst nemen.

Zaterdagmiddag na afloop van de reguliere lessen was het de beurt aan de jeugd judoka’s. Als eerste konden de judoka’s die examen mochten doen voor gele (5e kyu), oranje (4e kyu) of groene (3e kyu) band hun geleerde judotechnieken laten zien. Dit onder grote belangstelling van ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden. Alles beoordeeld door de leraren John Oomen (5e Dan) en Bert Wijkman (6e Dan). Na bijna een uur konden alle judoka’s opgelucht ademhalen. Ze zijn geslaagd.

Daarna was het de beurt aan de wat oudere jeugd die aan het aanwezige publiek mocht laten zien of het geleerde ook zou resulteren in het behalen van hun blauwe (2e kyu) of bruine (1e kyu) band. Aangezien vooral het behalen van de bruine band de laatste stap is voor er stevig geleerd mag worden voor de zwarte band (1e Dan), werd er extra goed opgelet door beide leraren. Immers betekenen deze kleuren banden dat je al heel ver gevorderd bent in het judo en dat konden ze nu laten zien. Beide leraren hadden na de uitvoeringen van de judoka’s nog even overleg en besloten uiteindelijk alle judoka’s te laten slagen ondanks dat er nog wel een en ander te verbeteren valt. Het zullen vast de zenuwen zijn geweest die parten speelden bij sommige opdrachten.

Ten slotte waren de jiu-jitsuka’s aan de beurt, gadegeslagen door leraar Adrie Kuijpers. Na een goede warming-up, heel belangrijk natuurlijk gezien wat zij allen moeten doen, mochten zij de voor hun bedoelde technieken demonstreren. Naast wat de judoka’s doen, moesten zij ook laten zien welke vechttechnieken ze in huis hadden. Jiu-jitsu bevat nu eenmaal meer slaan en schoppen, op een nette manier uiteraard, waar dit bij judo eruit is gehaald. Het was na afloop duidelijk dat ze allen een goed examen hadden afgeleverd en trots mochten zijn op hun nieuwe band.

Een week eerder mocht Lars Laro na een zorgvuldige voorbereiding in Gilze op de mat van Judobond Zuid-Nederland laten zien dat hij zijn bruine band kon inwisselen voor de zwarte band, 1e Dan. Jammer voor Lars was wel dat hij aan de aanwezige Dan commissie, bestaande uit Peter Goosens, Gunther Kosak, Peter Tummers en Antoon Verblack, het volledige programma mocht laten zien, zijnde een kata en grond- en werptechnieken. De kata kan namelijk overgeslagen worden als je 100 wedstrijdpunten voor je Dan hebt gehaald, echter had Lars die niet kunnen verdienen. De uitgevoerde kata was het Gonosen kata. Dit zijn een serie van overnames en die voerde hij uit met zijn trainingsmaat Thomas Vennik, die zijn 1e Dan eerder dit jaar heeft gehaald. Vol trots ging hij na afloop met zijn verdiende 1e Dan op de foto, geflankeerd door zijn leraar Bert Wijkman en zijn trainingsmaat Thomas Vennik.

De uitslagen op een rij:

JUDO:

Iris van Oosterhout
Cris van Oosterhout
Melissa van Doorne

Allemaal van harte gefeliciteerd namens bestuur, trainers en medeleerlingen van Judoclub Made.